Fatimas hand info för er oupplysta

Vi kan börja med att ja inte är muslim och inte tänkt konvertera heller , men handen innebär mer än bara så och därför bär jag den runt min hals., Bästa är, den fungerar. tro det lr ej !
 
Khmisa - ont och gott öga mot öga.
Khmisa eller Fatimas Hand är en av Islams vanligaste och mest välkända symboler. En symbol som kanske väcker en del funderingar - för vad gör något som liknar ett ont öga i mitten på en lyckobringande amulett? Vad kommer denna mytomspunna hand ifrån och vad står den egentligen för?
Fatimas Hand har , som namnet antyder, formen av en hand. Dock ingen vanlig hand. Istället för ett lillfinger och en tumme har den istället två identiska tummar på var sida och det gör formen symmetrisk. De fem fingrarna sägs stå för de fem grundpelarna som islam bygger på dvs trosbekännelsen, tidebönen, allmosan, fastan och vallfärden.
Den symboliserar också den bön som muslimer repeterar fem gånger om dagen.
Hur handen är utsmyckad kan variera. Det vanligaste och det som många anser vara det enda rätta är dock ett ensamt öga, i mitten av handflatan. Runt ögat och på fingrarna syns ofta vackra mönster och färger. Andra relativt vanliga motiv är fiskar, solar och inskriptioner på arabiska.
Symbolen Fatimas Hand står för lycka.
 
Den har en skyddande kraft och ger tur till den som bär den. Ögat kan ibland tros vara det onda ögat vilket inte alls stämmer – det är snarare ett skydd mot det onda ögat.
Fatima, som givit namn åt symbolen, var den yngsta av den muslimska profeten Muhammeds döttrar och den enda av dem som sedan fick egna barn. Hon ses som den perfekta modern och hustrun och betraktas som en muslimernas förebild för sin ödmjukhet och gudfruktighet.
Fatimas Hand kan ses nästan överallt i muslimska länder. På dörrposter, som mönster i mattor och andra textilier, i en kedja runt halsen eller målade på en husvägg.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0